Penta Badem Fidanı

Penta Badem Fidanı

Penta Badem Fidanı geç çiçek açan bir çeşittir. Penta Badem Fidanının geç çiçek açması, don riskini azaltarak ürün kayıplarının önlenmesine vesile olur. Penta Badem Fidanının çift çekirdek oranı %0’dır. Penta Badem Fidanının çekirdek şekli uzundur. Ağaç, yarı açık büyüme formuna sahiptir. Kendine verimli badem çeşitlerinden biridir. Yani tüm ağaçlar aynı anda çiçek açar ve her çiçek kendi kendine tozlaşır. Bu sebeple tek bir çeşidin depolanmasının kolaylığı ve hasadın aynı anda yapılması gibi avantajlara da sahip bir çeşittir. Yani, meyve bahçesinde tozlaşmanın gerçekleşmesi için başka bir çeşide ihtiyaç duymazlar. Buna rağmen, tüm kendine uyumlu çeşitlerde önerdiğimiz gibi, üretimi arttırmak adına meyve bahçemize arı kovanı yerleştirmeliyiz.

 

Penta Badem Fidanı çeşidi, S5133 ile Lauranne çeşitlerinin çaprazlanmasıyla elde edilir.

Gerek iklimsel açıdan, gerekse dal yapısı, budama gibi ağacın büyüme şekli açısından doğru çeşitlerin seçilmesi üretim kapasitesini büyük ölçüde etkiler. Penta badem fidanı, sık dikime uygun bir çeşittir. Penta badem fidanı çiçekleri, Ferragnes’ten yaklaşık 15 gün sonra açar. Polystigma, Fusicoccum, Monilinia ya da Taphrina gibi önemli hastalıklara karşı duyarlılığı az olan bir çeşittir. Bu hastalıklardan bazılarını kısaca açıklayalım.

 

Latincesi Polystigma ochraceum (Wahl.) Sacc. olan et leke hastalığı, erik ve badem yetiştirilen bölgelerde görülür. Yapraklarda et rengine benzer bir renkte lekelerin görülmesinden dolayı hastalık bu isme verilmiştir. Lekelerin olduğu kısım, yaprağın normal kalınlığından daha kalındır. Hastalıklı yaprakların toplanarak tarladan uzaklaştırılması da bir mücadele yöntemi olsa da bu hastalığa dair ruhsatlı fungusitlerden önerilen miktarlarda kullanılması, bir diğer mücadele yöntemidir.

 

Taphrina deformans dediğimiz şeftali yaprak kıvırcıklığı hastalığı, ilkbaharda görülür ve hastalık iklime bağlı olarak yaz aylarının ortalarına kadar sürebilir. Hastalıklı olan bölgeler kırmızı-kahverengimsi bir renge bürünür ve bu kısımlar kırılgan, sert olur. Şeftali, nektarin ve bademde bu hastalık görülür. İlaçlama yapılacaksa bunun zamanı tomurcukların kabarmaya başladığı döneme tekabül eder. Bununla birlikte Penta’da %4.43 oranında şeker ve %55.73 oranında yağ bulunur. Bu yüksek oranlar, Penta badem fidanını tatlı ve lezzetli kılar.

 

Penta badem fidanı, donma riski nedeni ile bademin bugüne kadar tanıtılmadığı yörelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Sert kabuklu çeşitler arasındadır. Bu nedenle kuş, sincap ve çeşitli böceklere karşı korunma sağlanmış olur. Aynı zamanda sert kabuklu oluşu, aflatoksijenik mantar olan Aspergillus flavus ile enfeksiyonu önler.